Amerikan Washington Post gazetesi, son yılların en değerli haberlerinden birine imza attı. Uzun ve büyük bir araştırmanın sonucunda ortaya konulan haberde, İsrail’in Gazze’de yaptığı yıkımların Musul, Halep ve Rakka’da gerçekleştirilen yıkımlara kıyasla ne denli büyük olduğu ortaya kondu.
“İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri harekatı 21. yüzyıldaki hiçbir şeye benzemiyor.” cümlesiyle başlayan haberde, uydu görüntüleriyle Gazze ve diğer üç kentteki yıkımın boyutları anlatıldı. İsrail’in, özellikle hastane ve çevrelerini nasıl hedef aldığı belgelendi.
4 Aralık’ta Gazze’yi ziyaret eden Uluslararası Kızıl Haç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric Egger’in, “Gazze’de güvenli alan yok. Hastaneler dahil olmak üzere sivil altyapının tahrip edilmediğini görmediğim tek bir caddeden bile geçmedim.” sözlerini haberde aktaran Washington Post, İsrail ordusunun kendilerine gönderdiği açıklamayı da paylaştı. O açıklamada İsrail ordusu, Hamas hedeflerini vurduğunu iddia ediyor.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ HER ŞEYİ ORTAYA KOYUYOR
İsrail ordusu istediği kadar “askeri hedefleri” vurduk desin, Washington Post’un uydu görüntülerini kullanarak ortaya koyduğu kanıtlar, gerçeğin ne olduğunu dünyaya gösteriyor.
Elimizdeki en güncel verilere göre; savaşın başladığı 7 Ekim’den 26 Kasım’a kadar Gazze’de 37 bin 379 yapı hasar gördü. Bunun 10 bin 49’u tamamen yıkıldı. İsrail saldırılarının yoğunlaştığı Kuzey Gazze’de ise, zarar gören yapı sayısı 29 bin 732.
HALEP-KUZEY GAZZE KIYASI
Kuzey Gazze’nin yüzölçümünün bir buçuk katından olan Halep’te, Rusya ve Beşar Esad hükümeti, Suriyeli muhalifleri yenilgiye uğratmak için acımasız bir bombardıman yürüttü. BM verilerine göre; 2013-2016 yılları arasında Halep’teki yapıların yüzde 40’ı hasar gördü. Kuzey Gazze’de bu rakam, çatışmaların devam ettiği şu günlerde şimdiden yüzde 32’ye ulaştı. Kuzey Gazze’de şu bir kaç aylık zaman dilimi içinde, Halep’te üç yılda yıkılan 4 bin 773 yapının neredeyse iki katı kadar bina yıkıldı.
MUSUL-KUZEY GAZZE KIYASI
Musul’un yüzölçümü, Halep kentine eşdeğer sayılır. Musul da Kuzey Gazze’nin bir buçuk katı büyüklüğünde. Irak birlikleri, ABD Hava Kuvvetleri ve diğer güçler, 2016 sonlarında şehri terör örgütü DEAŞ’tan geri almak için saldırı başlattı. Kuzey Gazze’de, 9 ay süren Musul savaşına göre bir buçuk katı daha fazla bina hasar gördü. Yıkılan bina sayısı da Musul’a göre iki kat daha fazla.
RAKKA-KUZEY GAZZE KIYASI
Rakka’da, ABD liderliğindeki koalisyon ve ABD’nin müttefiki terör örgütü PKK/YPG, 2017’de DEAŞ’a savaş açtı. 7 hafta içinde Kuzey Gazze’de, Rakka’da 8 ay süren operasyonlarda hasar gören yapıların iki buçuk katından fazla hasar oluştu. Hemen hemen benzer süre içinde Gazze’nin kuzeyinde, Rakka’da yıkılan yapıların üç katından daha fazlası yıkıldı.
HASTANELERİN ÇEVRESİ ÖZELLİKLE BOMBALANDI
Washington Post gazetesinin bu detaylı özel haberinde, İsrail’in hasta çevresine yaptığı saldırılar da ele alındı. İsrail’in, Hamas’ın hastaneleri “terör altyapısı” olarak kullandığı iddiasını satırlarına taşıyan gazete, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’nin kuzeyinde 28 hastanenin üçte ikisinden fazlasının kapanmak zorunda kaldığını tespit etmiş.
Washington Post, İsrail’in saldırıları devam ederken incelediği uydu görüntülerinde, Gazze’deki hastanelerin etrafındaki ağır saldırıların tüm mahalleleri tahrip ettiği, altyapıyı yok ettiği, sivilleri yerlerinden ettiği, hastanelerin çalışmasının imkansız hale geldiği sonucuna vardı.
Araştırmada, İsrail’in kullandığı bombaların etki gücüne de değinildi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından Silahlanma Araştırma Hizmetleri’ne hazırlatılan bir rapora atıf yapan Washington Post, İsrail’in saldırılarda 250 pound (yaklaşık 115 kilo) ve 2000 pound (yaklaşık 910 kilo) ağırlığında bombalar kullandığını yazdı. Küçük bombaların binaları yaşanmaz, büyüklerinin ise tamamen kullanılmaz hale getirdiğini ya da yıktığını belirtti. Gazete, İsrail’in, hastanelerin yaklaşık 180 metre çevresindeki tüm yaşam alanlarını yok ettiğini kaydetti. Kullanılan büyük bombaların, Gazze’de sivil ve hastane çevrelerinde kraterler açtığına değinildi.
GAZZE’DEKİ YIKIM YÜZYILIN EN KORKUNÇ YIKIMI
Büyük çatışma bölgelerinde uzun deneyime sahip insani yardım ve sağlık kuruluşlarındaki yetkililerin görüşlerine başvuran gazete, bu insanların, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü sarsıcı savaşın, hayatlarında gördükleri en yıkıcı savaş olduğunu söylediğini aktardı.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin Gazze’deki baş cerrahı Tom Potokar, Güney Sudan, Yemen, Suriye, Somali ve Ukrayna’da çalıştığını belirterek, “Şahsen benim için bu (Gazze’deki savaş) hiç şüphesiz gördüğüm en kötü şey.” dedi.
Halep’teki savaşta doktor olarak yer almış MedGlobal Başkanı Zaher Sahloul, Gazze’de gördüklerini, “Şu anda Gazze’de olup bitenler, en azından son 15 yıldır tanık olduğum felaketlerin ötesinde.” diye anlattı.
Center for Civilians in Conflict’in (Çatışmadaki Siviller Merkezi) ABD Savunuculuk Direktörü Annie Shiel, “ABD’nin Irak ve Suriye’deki operasyonları (özellikle Musul ve Rakka’daki saldırıları) sivillere yönelik yıkıcı tahribata neden olmuştu. Ancak Gazze’de bu kadar kısa süre içinde gördüklerimiz, yaşanan ölüm ve yıkım seviyesinin oralarla kıyaslanamayacak derecede şaşırtıcı olduğunu gösterdi. (Gazze’de) Hiçbir yer siviller için güvenli değil.” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024SPOR
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024